Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Informatiebijeenkomst ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ (NAH) in Twello

7 mei 2018 @ 19:15 - 21:30

Gratis

Op maandagavond 7 mei 2018 organiseert Mens en Welzijn Voorst, in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Voorst, een informatieavond over ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ (NAH).

Tijdens deze avond gaan we onder leiding van gedragsdeskundige Jos Berends in op de gevolgen en impact van Niet Aangeboren Hersenletsel voor zowel degene met het hersenletsel als voor naasten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgt u uitleg over bijvoorbeeld het veranderende gedrag dat hersenletsel met zich meebrengt. Ook is er ruimte voor adviezen en tips om hiermee om te gaan.

Deze informatieavond kan u helpen hierover meer informatie en kennis te verwerven waardoor u beter in staat bent uw eigen situatie te begrijpen en te hanteren.

Verschillende ‘typen’ niet-aangeboren hersenletsel
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 130.000 mensen een hersenletsel. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een beroerte, een ongeval, een ziekte of een hartstilstand. Omdat het letsel ontstaat na de geboorte spreken we over ‘niet-aangeboren hersenletsel’ (NAH). We maken onderscheid tussen twee soorten ‘NAH’s’. Een hersenletsel dat ontstaat na inbreuk op het lichaam door iets van buiten (bijvoorbeeld een ongeval) noemen we een ‘traumatisch hersenletsel’. Een ‘niet-traumatisch hersenletsel’ ontstaat na een interne onregelmatigheid zoals bijvoorbeeld een herseninfarct of zuurstoftekort.

Breuk in de ‘levenslijn’
Het belangrijkste kenmerk van NAH is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Dit wordt zo genoemd omdat iemand met een hersenletsel de kern mee van wie hij is maar alles daaromheen verandert. Hersenletsel is namelijk van invloed op diverse functioneringsgebieden: het denken, het fysieke bewegingsapparaat (motoriek), de communicatie, de emoties en het gedrag. Ook het karakter van de getroffene kan veranderen. En juist deze minder zichtbare gevolgen zorgen voor problemen in het functioneren en werken daarom door op vele levensgebieden waaronder het privéleven, werk, vrije tijd en het toekomstperspectief. Omdat veel mensen beperkingen blijven ervaren als gevolg van het hersenletsel spreken we in de meeste gevallen over een ‘chronische aandoening’.

De klachten
Klachten van mensen met een hersenletsel zijn divers: geheugenproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid, verhoogde prikkelgevoeligheid, het missen van overzicht, moeite met begrijpen of gebruiken van taal (afasie), sneller geïrriteerd of boos zijn (een kort lontje), impulsiviteit, passiviteit of problemen met het verwerken van de veranderingen in hun leven. Degene met hersenletsel en zijn omgeving moeten leren omgaan met deze veranderingen en met de beperkingen die hiermee gepaard gaan. Voor zowel de mensen met het letsel als de omgeving is het wennen en soms moeilijk te accepteren. Logischerwijze is er – zeker in het begin maar soms blijvend – weinig zicht op de beperkingen, de consequenties hiervan in het dagelijks leven en hoe met de nieuwe situatie om te gaan.

Praktische informatie
Tijd        : 19.15 uur inloop met koffie en thee, 19.30 uur start
Plaats    : Brasserie-Restaurant Korderijnk, Stationsstraat 3, 7391 EH Twello

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mens en Welzijn Voorst
Annet Reimert, consulent Mantelzorg
Telefoonnummer: 0571-28 77 52
Email: a.reimert@mensenwelzijn.nl

Mens en Welzijn Voorst
Volg

Gegevens

Datum:
7 mei 2018
Tijd:
19:15 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Mens en Welzijn Voorst
Telefoon:
0571-279090
Website:
www.mensenwelzijn.nl

Locatie

Brasserie Korderijnk
Stationsstraat 31
Twello, Nederland
+ Google Maps